De Draver is veelzijdig en van vele markten thuis

De Draver

De Draver is een ras, net als bijvoorbeeld de KWPN-er, de volbloed of de Fjord. Een draver die niet meer op de drafbaan in actie is, is dus geen ex-Draver, maar blijft voor de rest van zijn leven hetzelfde ras, een Draver! Dravers zijn door de jaren heen gefokt om zo snel mogelijk te draven, je ziet het vaak al bij de rennende veulens in het land, er is een voorkeur voor de draf.Maar net als alle andere paarden kunnen dravers zeker ook galopperen! Alleen wordt het galopperen afgeleerd wanneer de dravers in training staan.

Juist het karakter van de Draver maakt het ras zo bijzonder en mooi. Weet hij eenmaal wat de bedoeling is, dan doet hij niets liever dan je gehoorzamen! Maar onbegrip maakt hem gefrustreerd, dat uit zich door nerveus gedrag en vluchten.

Het is dan ook onzin te denken dat een Draver altijd voorwaarts is!  Het merendeel van de Dravers zijn juist hele fijne ontspannen paarden, zeker wanneer ze begrijpen wat er gevraagd wordt en ze geleerd hebben dat het allemaal niet zo snel meer hoeft.

Het is duidelijk dat het belangrijk is dat je jezelf even verdiept in de achtergrond van een Draver en zo kunt inspelen op de manier waarop je met hem of haar werkt.

Mensen die een Draver hebben gehad en kennis hebben gemaakt met het geweldige werklustige karakter, willen vaak niet anders meer!

Ze hebben zoveel te geven, maar de ervaring leert dat je krijgt wat je geeft. Als jij voor je draver gaat, hem leert begrijpen en hem jou laat begrijpen, dan is er een vriendschap geboren die nooit meer stuk gaat.

Endurance

Dit is een tak van sport waar veel Dravers heel geschikt voor zijn! Het zijn harde paarden, hard beenwerk en veel longinhoud. Ze genieten van de kilometers die ze met gemak afleggen door hun vaak vlakkere gangen en stoppen pas als jij dat zegt. Kijk maar eens in de uitslagenlijsten van de endurance wedstrijden, Dravers starten in alle klasses en eindigen vaak bovenin.

Hun atletische bouw, het sensibele karakter en de wil om door te gaan komt in de endurance goed tot zijn recht, het haalt hun beste eigenschappen naar boven! Natuurlijk behoort bij deze tak van sport een gedegen training, kennis van je paard en zijn (en jouw) vermogen, maar dat spreekt voor zich.

TREC

TREC bestaat uit drie afzonderlijke onderdelen, welke de capaciteit van ruiter en paard test onder de omstandigheden die voor kunnen komen bij het rijden van buiten ritten. Het lijkt het meest op een combinatie van endurance, trail en cross country.

Op elk niveau zien we zeer uiteenlopende paardenrassen. Haflingers, Warmbloeden, Tinkers, Friezen, Fjorden, Dravers, Arabieren, je komt er echt alles tegen Voor elk ras zijn er voor en nadelen. De koudbloedachtigen springen soms niet makkelijk maar zijn vaak heel rustig in de precisieonderdelen. De bloedpaarden zijn wel snel en hebben veel lef, maar zijn vaak weer wat ongeduldiger in de trage onderdelen. Iedereen pakt zijn punten waar zijn beste onderdelen liggen en de meest allround ruiter wint.

Dravers blijken TREC erg leuk te vinden en zijn dus goed inzetbaar in deze “nieuwe”tak van paardensport!

Western

Een draver is ook geschikt om in de westernsport mee te rijden. Ze zijn leergierig, willen graag voor je werken en het zijn gewoon slimme paarden. Zodra het kwartje valt en het commando zit er in dan zullen ze altijd gehoorzamen. Denk aan whoa, kusje in galop, klikgeluidje bij achterwaarts gaan.

Voor een draver is western ook fijn, omdat er niet echt op het bit wordt gereden.
De signalen komen voor het overgrote deel uit de zit en de stem. Je kunt ook met een bosal western rijden (dit is dus bitloos). De draver kent van nature een snelle start en kan dus vanuit stilstand in galop vertrekken en net zo makkelijk zet je het paard stil om weer tot rust te komen. De draver heeft een sterke achterhand en als je deze door middel van training ontwikkelt is de sliding stop geen probleem voor ze.
Doordat de draver zo fijngevoelig is, is deze super op je zit terug te rijden waardoor het schakelen van snelle grote cirkels naar een kleine langzame cirkel geen enkel probleem is.

Dressuur en springsport

Dravers zijn minder geschikt voor de hogere dressuur- en springsport. Minder geschikt omdat uitzonderingen de regel bevestigen en er Dravers zijn die de klasse Z gehaald hebben. 

undefined

Dravers zijn in de loop van de eeuw heen gefokt om zo hard mogelijk te draven. Daarbij is de stuwende achterhand die het paard nodig heeft om op topsnelheid te kunnen draven, in de genen verankerd. Bij onze hedendaagse hoger opgeleidde dressuurpaarden zien we graag een dragende, doortredende achterhand. Bij de springpaarden geldt een gedragen galop met een goede bascule boven de sprong. Je kunt je voorstellen dat het voor een Draver moeilijker is om een pirouette te maken dan voor een dressuurpaard. Voor een Draver is het lastiger om goed te kunnen verzamelen en schakelen tussen de sprongen in een Z-parcours dan voor een springpaard. Daarentegen is het voor zowel dressuur- als springpaarden bijna onmogelijk een Draver te verslaan op een afstand op snelheid. Afkomst verloochent zich niet en daarom moet je ook genieten van de dingen waar je paard wel aanleg voor heeft, dat zijn er bij de Draver meer dan genoeg!

Dressuur is uiteraard wel goed om je Draver te gymnastiseren en goed aan de hulpen te krijgen. Train gerust door naar schouderbinnenwaarts, appuyement of zelfs galopwissel. Dressuur is er voor het paard en niet andersom, bedenk dat je niet persé een voldoende in de klasse M hoeft te hebben om je draver goed aan het lopen te hebben. De vlakkere gangen van de Draver beperken je misschien in de doorstroom naar de hogere sport, maar hoeft niets te zeggen over de correctheid waarin je paard een bepaalde oefening uitvoert.

Springen kunnen Dravers zeker wel, 1 meter tot 1,30m is geen uitzondering. Maar er zit uiteraard verschil in het springen van 1 hindernis en het springen van een parcours met 10 sprongen. Het aan elkaar springen van een parcours vereist een goede dressuurmatige basis en dus een goede galop. In de klasse B (1 meter hoog) is dat voor een Draver nog prima te doen maar de klasse L en hoger vereisen toch een goede galop waarin er goed geschakeld kan worden.. En dat is voor de Draver met zijn toch vaak wat stuwende achterhand niet zo gemakkelijk als voor een rijpaard. Dus richt je absoluut op het springen met je Draver als je dat leuk vindt, maar stel je ambities bij tot het niveau wat je Draver aan kan! Oefen laag en hoog en klasse B liggen dan toch zeker binnen je bereik.