De eerste stappen naar een ander leven

Wanneer een draver niet geschikt blijkt, of zijn winsom bereikt heeft (de koersen worden dan te zwaar voor het paard) dan staat de eigenaar voor de beslissing wat te doen met zijn Draver.

In het verleden belanden de paarden doorgaans in de handel, of als ze pech hebben bij de slager. Gelukkig gebeurt dit steeds minder, steeds meer eigenaren hebben hart voor hun paard en gunnen het dier een tweede kans, een leven als recreatiepaard.

Stal Westfriesedijk richt zich vooral op het omscholen van dravers tot recreatie paard. De basis daarvan is gelegd toen Edith met 1 been in de Monté Draverij stond en met 1 been in de samengestelde Wedstrijdsport. Het trainen maar ook dressuurmatig rijden van de Dravers was een dagelijkse bezigheid.

Zodra de paarden bij Stal Westfriesedijk belanden is het paard in geweldige conditie en ziet het er afgetraind en mooi uit. Voor velen een streling voor het oog en dat motiveert tot aankoop van zo’n dier. Maar veelal kent het paard niet veel meer dan het lopen voor de sulky, dressuurmatig is er vaak nog helemaal niets geleerd. Bij sommige trainers worden de Dravers ook onder het zadel gereden, maar ook dan is het paard niet meer geleerd dan recht toe, recht aan. Daar steken de problemen vaak de kop op, een sensibel paard wat graag wil doen wat je vraagt maar niet begrijpt wat de bedoeling is,  onbegrip van beide kanten.

Wanneer de dravers bij ons arriveren, worden ze eerst nagekeken. Het is voor ons belangrijk dat we dravers aanbieden die geschikt zijn voor de doeleinden waarvoor wij ze verkopen.

Er is een goede samenwerking ontstaan tussen vele dravertrainers en Edith. Het voordeel is dat ze bij Stal Westfriesedijk eerst met het paard aan de gang gaan en daarna op basis van de mogelijkheden van het paard er een geschikte nieuwe eigenaar voor zoeken. Dit is bij de meeste trainers niet mogelijk en is dan ook de toegevoegde waarde van Stal Westfriesedijk. Er wordt van alles aan gedaan om  een goede plek te vinden voor de dravers. Vele dravers hebben hier gestaan en vele zullen er nog volgen, ze verdienen allemaal een fijne nieuwe eigenaar en daar zullen we alles voor doen.

Wij bieden ze vrijwel gelijk aan op de website, ondanks dat ze nog veel moeten leren. Dit is anders dan voorheen toen we de dravers eerst goed doorreden voordat ze aangeboden werden. De reden is omdat we u ook de gelegenheid willen bieden om voor een lager bedrag een leuke draver te kunnen kopen. Uiteraard is het dan de bedoeling dat u zelf het paard de kneepjes van het vak nog leert.

Hoe langer de draver bij ons staat, hoe meer het paard kan. De prijs van het paard wordt dan uiteraard iets hoger, dan wanneer deze nog groen is.

Mocht u gechameerd zijn van een draver welke nog wat groen is, dan is het uiteraard mogelijk voor een meerprijs het paard door te laten rijden.

Het is ook mogelijk uw eigen draver bij ons in training te zetten. Wij horen geregeld dat het galopperen soms wat lastig aan te leren is. Wij leren uw draver graag de balans en het vertrouwen in de galop, maar ook springen, verkeersmak maken of beleren voor de menwagen doen wij ook graag voor u. Een stukje begeleiding voor u en uw is in deze periode ook mogelijk. Wanneer u hier meer informatie over wilt hebben, neemt u dan gerust contact.

U kunt zich misschien voorstellen dat het voor een draver een behoorlijke verandering is om omgeschoold te worden naar rijpaard. Zowel fysiek als mentaal! De geweldige mentaliteit van een draver maakt dat het leuk maar vooral dankbaar werk is om deze paarden hun nieuwe wereld te laten verkennen.

Het zadelmak maken geeft doorgaans geen problemen, ze kennen immers het lopen voor de sulky, zijn gewend aan sturen en er zit "een rem" op. Eerst het hangen op de rug, daarna zitten, lopen aan de longe, stukje draven en als dat goed gaat mag het paard met de berijdster los. Zodra de draver vertrouwd zijn rondje door de bak loopt, dan gaan we vrijwel direct het verkeer in. Dravers zijn over het algemeen niet bang voor auto's en vrachtwagens. De spannende dingen zijn meestal verkeersborden, hekjes, of strepen op de weg. Maar ook dat is na een aantal keer geen probleem meer en daarmee bevestigd de draver zijn geweldige karakter weer.

undefinedNatuurlijk gaat het leerproces in de rijbak ook gewoon door. We leren de draver in een rustig tempo door de bak te laten lopen en het bit los te laten. Het nageven is in dit stadium niet van belang. We willen graag zien dat de draver op eigen benen balans kan houden met de ruiter op zijn rug. De ervaring leert dat wanneer het vertrouwen daar is, de hand als vanzelf opgezocht wordt. Sporen en hulpteugels worden bij ons niet gebruikt. We zien graag dat de paarden op de zit reageren en zo worden ze dan ook aangereden.

Loopt het paard rustig door de rijbak, dan proberen we het paard in te laten buigen. Dravers hebben vaak sterk voorkeur voor éen kant en laten zich dan ook makkelijk op de andere kant naar binnenvallen. Lukt het niet om het paard onder het zadel in te laten buigen, doen we een stapje terug en doen we het vanaf de grond. Longeren of aan de dubbele lange lijnen, of er direct naast lopen. Tal van mogelijk om het paard te leren buigen.

De galop is in eerste instantie moeilijk voor de draver, maar ze leren het allemaal, zonder uitzondering! Weer dat stukje vertrouwen en balans, de juiste beenzetting en het ondersteunen daarvan. Beloning, herhaling en het zo spelenderwijs onder de knie krijgen.

Rechte lijnen zijn, net als bij jonge rijpaarden vaak het moeilijkst. Gebruik maken van de volte, steun van het hek, en vooral niet meteen de nadruk op het tempo leggen. Dat komt dik in orde zodra de balans en het vertrouwen er is. Vaak zien we dat het dan een spelletje wordt voor de draver en springen ze zelf al aan in galop voordat het gevraagd wordt!

Het springen en mennen gebeurd vaak in een later stadium, wanneer het dressuurmatige gedeelte bevestigd is.